Så hur var er vecka? Hade ni roligt på jobbet, eller har ni redan gått på semester? Min vecka var otroligt rolig då jag reste runt till kundmöten i Göteborg och ända ut till Hönö.

Men under mötena, så fick jag den oundvikliga frågan om semester, då vi är nära juli månad. Och det fick mig att tänka på hur jag och andra ser på semester för egenföretagare.

Kan semester förstöra farten som jag byggt upp?

semester för egenföretagareSom ny företagare så tror jag att det kan finnas en oro över att ta en längre semester över sommaren. Oron ligger kanske i att tappa farten i det du har byggt upp, eller att möjliga samarbetspartners och kunder kan glömma bort dig.

Ni som är mer erfarna företagare får gärna skriva era erfarenheter i kommentarerna.

Men i mina egna tankegångar så har jag kommit fram till att semester inte behöver betyda allt eller inget. Som egenföretagare har vi kontrollen över vår egen tid. Det är en av de bästa fördelarna med att vara egen. Så ta ledigt! Och om du har gjort en intryck så består det. Och om annars, så kan du alltid påminna.

Mitt svar på semesterfrågan

När jag fick frågan i veckan, så svarade jag att jag hade tänkt ta en relativt kort semester, för att kunna finnas tillgänglig för mina kunder och nya uppdrag. Att jag helt enkelt jobbar när uppdrag “kommer in”. Det betyder att jag inte kommer jobba hela sommaren, men håller mig öppen för roliga projekt, oavsett när på året de kommer.

Hur gör du?

Att våga ta en minisemester som ny företagare

Om du som jag kan bli orolig över att tappa farten eller kontakten med ditt nätverk över sommaren så är min senaste tanke att ta en minisemester. Över en vecka eller bara några dagar. På så vis kan vi bli uppvilade och göra andra roliga saker, men fortfarande finnas tillgängliga.

Men glöm inte att ta ledigt. Du behöver det och din hjärna och kropp behöver det. Och glöm inte heller att alla i ditt nätverk tar semester. Så även om du finns tillgänglig, så kanske inte alla andra är det.

Vad är dina tankar kring din semester i år? Skriv gärna en kommentar!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

6 kommentarer på “När tar du semester som företagare?

 1. Jag ser det lite som dig Anna, men visst kommer det bli en utmaning att ta dagar som är HELT ledig. Iaf om jag är kvar hemma, som har varit samma sak som mitt kontor i 6 månader nu.

  Men att ha semester kanske kan ge utrymme att göra det där som jag ändå någonstans har glädje av i arbetet, men som inte känts som det bäst prioriterade. Läsa ännu mer intressanta böcker, lyssna på podcats, samla inspiration och tips & tricks.

  Men mycket intressant diskussionsämne! 🙂

  Ha en härlig sommar!

  • Hej Annika. Tack för din kommentar. Tacksamt att veta att jag inte är helt ute och cyklar med mina tankegångar. Intressant det du säger, om att använda den lediga tiden för att samla tips och tricks. Det är precis samma här, att det tyvärr inte blir tillräckligt prioriterat. Får jag fråga vad du jobbat med?

   • Ja även om en del böcker, podcast etc har direkt koppling till min verksamhet så känns det ibland lite för lyxigt 😮 att få sitta en hel dag med det. Det finns oftast andra uppgifter som känns mer konkreta för framdrift 🙂

    Jag har jobbat många år som IT-konsult men fokuserar nu min tid på coaching för konsulter och småföretagare/start-ups och har precis släppt http://www.dinkontorsplats.se och snart kommer http://www.dittsamtalsrum.se 🙂 Det finns många idéer! Kreativitet, entreprenörskap, utveckling – det gillar jag!

 2. Lisbet on 29 juni, 2014 at 20:08 said:

  Jag kan bara ta semester den dagen jag har råd att anställa någon.
  Då mina kunder vill ha sörvice regelbundet, jag håller på med städning och trädgård
  Så semester får vänta länge, och det där med att kunna ta ledigt när det passar en själv för att man har eget, gäller Inte alla

  • Hej Lisbet. Tack för din kommentar. Ja, för oss som jobbar själva är det alltid svårt att ta ledigt. Det är samma för mig, även när jag är ledig känner jag som om det finns något i mitt företag som jag skulle kunna göra. Så jag förstår helt din tanke om att inte alla kan ta ledigt när de vill. Men samtidigt är det trevligt att höra att du är så eftertraktad och har fullt upp med dina kunder.

 3. Jag är egenföretagare sedan hösten 2005.

  Nästan varje sommar har jag tagit ledigt i 4-6 veckor för att vila och ja, ha semester helt enkelt. Under den lediga tiden brukar jag kravlöst reflektera över hur verksamhetsåret har varit och vad jag vill utveckla kommande år.

  Jag älskar vår svenska sommar så för mig är det perfekt att ta långledigt nu. MIKUs kunder har också semester så det passar bra ihop. Jag minns inte att jag fått någon negativ respons från kunderna om att MIKU är stängt så att säga.

  Glad sommar önskar Maria Gustafsson på MIKU @mikumaria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation