Kategoriarkiv: Tips Och Tankar Kring Nätverkande

Läs om de tips om nätverkande som jag skriver i bloggen.

Tre saker som skapar ett bra mingel

Vad skapar ett bra mingel? Det är en fråga jag ställde mig när jag fick det senaste mailutskicket från “StartUp Bar”, och insåg att jag inte längre ville gå.

Det är intressant, då jag tidigare velat gå och även skrivit positivt om dem här på bloggen. Men senaste gången jag gick, ville jag nästan vända i dörren. Den känslan ligger kvar hos mig nu när jag ser deras nya inbjudan i min mailkorg. Så jag tänkte bryta ner den här känslan, för mig egen skull och även för er som letar efter bra mingel. Kanske finns det något att lära sig här?

Något att komma ihåg är att dessa tankar är att de inte ska tas som fakta, utan som mina subjektiva tankar.

 1. Minglet var överbefolkat
  Detta kan vara något positivt för skaparen av minglet. Men mindre tilltalande för mig som måste knö mig in bland folk jag inte känner än, och hitta en plats att stå.
 2. Lokalen kändes för liten
  Detta är ett problem som skulle kunna dela plats med punkt nummer 1. Men enligt mig var problemet formen på lokalen, snarare än storleken. Lokalen var formad som ett timglas med större ytor där fram och där bak, men tajt i mitten. Då baren låg i mitten fastnade många människor där, vilket gjorde att det blev svårt att röra sig runt i rummet. Den flytande köks-ön mitt emot baren försämrade också rörligheten, då den tillsammans med baren skapade en smal tunnel fylld med folk.

  Det är ett intressant fenomen egentligen; Varför stannar folk alltid upp på de tajta platserna i en lokal? Det händer på högskolor, i shoppingcenter och nu också barer. Finns det en studie på detta får någon gärna tipsa mig.

 3. Det var för mörkt/högljutt i rummet
  Att klaga på att det är mörkt i oktober/november kanske är som att klaga på sand på en sandstrand. Och olika sorters ljus används ofta för att skapa stämningen i en lokal. Så allt beror kanske på vilken stämning du försöker skapa. Men personligen gillar jag att prata med folk och det är lättare att göra i en ljusare lokal med snäppet lägre ljudvolym.

Inte min sorts mingel längre?

En annan anledningen till varför dessa sorters mingel inte längre passar kan också ligga hos mig. Jag kan mycket väl ha tröttnat på dessa mer sporadiska mingel. De där jag måste presentera mig själv och mitt företag för en ny person varje 5:e minut. Det är något jag har tänkt på och som jag kommer att utforska mer i ett senare inlägg.

Så vad är tre saker som skapar ett bra mingel?

Enkelt sagt så är det som gör ett mingel bra:

En luftig lokal

Tillräckligt med ljus

Behaglig ljudnivå

I alla fall ur lokalens perspektiv. Såklart är det svårt att veta hur en lokal beter sig innan man bokar den. Start Up Bar har förstås haft trevliga träffar. Min personliga favorit var när de träffades på Vallgatan 12, ovanför ett café.

På vallgatan hade de en mer öppen lokal med lägre ljudvolym som helt enkelt kändes ljusare. Så i slutändan handlar det nog om att välja rätt lokal. En som kan svälja en stor mängd personer men samtidigt hålla ljudvolymen på en behaglig nivå. Det är svårt, men enligt mig är det väl värt besväret.

Men vad tycker du skapar ett lyckat event? Och vad får dig att vilja vända i dörren? Skriv gärna en kommentar, så kan diskutera vidare i kommentarerna.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Föreslå ett datum och få ditt möte - working with teaNu ska jag ge dig mitt bästa nätverkstips på länge. När du vill få ett möte med en ny kontakt, föreslå ett datum direkt när du mailar eller ringer. Det ger din kontakt något konkret att svara på och snabbar upp processen till att du får ditt möte.

Utan ett konkret förslag kanske du får ett “ja” men inte mycket mer för din kontakt kanske är upptagen. Så varför lägga tyngden på dem att hitta en tid? Föreslå en så tar kontroll över situationen och gör livet enklare för din nya kontakt.

Kanske bäst att föreslå 1 – 2 olika datum, så att din nya kontakt kan välja, men du förstår idén. Föreslå ett datum direkt, tjäna in tiden, och få ditt möte snabbare. Din nya kontakt kommer att uppskatta att du tog initiativet.

Att föreslå ett mysigt fik skadar inte heller. Jag brukar föreslå Berzeliis Choklad på Korsgatan i Göteborg. Bästa varma chokladen i Göteborg. Vad kan vara bättre än det i vinterkylan?

Så det här var mitt nätverkstips för denna söndagen. Vad du tycker du? Har några egna “Quick fixes” att dela med dig av? Skriv en kommentar vettja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Äntligen söndag och bloggen är tillbaka. Första tipset för hösten blir ett afterwork den 23 september, från facebookgruppen “Eget företag – Tips, samarbeten, råd och frågor”.

Uppdatering: Sista bokningsdatumet för detta event har förlängts till den 22 september, dagen innan eventet, då fler människor upptäckt eventet och vill gå. Det betyder att du fortfarande har tid att anmäla dig för lite afterwork den 23 september. Glöm inte att gå med i facebookgruppen också, då AWn är för gruppens medlemmar!

nätverka-på-berzelius-barDetta tips får ni för att jag gillar denna grupp. Den är aktiv, full med trevliga företagare som svarar ärligt, vänligt och snabbt när man ställer frågor. Det finns en bra stämning där helt enkelt.

För att gå på afterworken måste du dock vara medlem i gruppen på facebook, men det är bara att gå med.

Det är en tacksam grupp när man har frågor som företagare.

Vad händer på Afterworken?

Tanken med träffen är att lära känna de andra personerna i gruppen. Att koppla en person till profilfotona. Och såklart att nätverka. Under kvällen kan du knyta kontakter, njuta av goda snacks och ett gott glas vin eller någon annan god dricka. Tips! Ta gärna med dina visitkort.

Kostar det något?

Själva träffen är gratis, det enda som kostar är själva AWn på Berzelius, som ligger på 45 kr. För det får du dock tillgång till en buffé av snacks, grönsaker, dipp etc. samt ett glas rött/vitt vin eller öl.

Kvällens struktur:

Träffen börjar vid 16.00 på Berzelius Bar. Du betalar i baren och ansluter dig till de andra på plats. Träffen börjar med att Yasmin kommer hålla ett litet välkomsttal. Därefter får du en 1 minut där du kan presentera dig själv och ditt företag. Sedan är det fritt att mingla och nätverka bäst du vill fram till kl. 19.00.

Låter detta intressant får du gärna anmäla dig till eventet på gruppens simple signup, då platserna är begränsande till 40 personer. Varje gruppmedlem får dock ta med sig en gäst, om du anmäler denna person samtidigt som du anmäler dig själv.

Sista anmälningsdag är förlängt till den 22 september, alltså en dag innan eventet. Så nu har du tre dagar kvar att anmäla dig!

Andra frågor kan du skicka till träffens anordnare Yasmin Casaca. Yasmin är också grundaren, föreläsare och Business PT i företaget Visio Business.

Tid: 16.00 – 19.00
Dag: Onsdag, 23 september
Plats: Berzelius Bar, Södra Vägen 20, Göteborg
Pris: 45 kr för afterwork, ingen kostnad för nätverksträffen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Jag är inte grafiker. Så mycket vet vi. Men ibland skapar jag något grafiskt till bloggen då jag ändå gått min utbildning. Och det kan bli bra. Men det tar för lång tid och när jag är klar med ett blogginlägg kliar det i fingrarna att publicera. Jag vill alltså inte sitta länge med blogginläggets grafik.

Någon mer företagsbloggare som känner igen sig? Hur skapar man enkelt och snyggt en bildlayout till bloggen?

Canva – min grafiska hemlighet

skapa-snygga-bilder-på-canvaSen några månader tillbaka har mitt svar varit Canva.com. En gratistjänst som bland annat erbjuder:

 • Färdiga layouter kompletta med text och grafiska element,
 • Rätt mått för olika sociala medie-bilder som ex. facebooksidors coverfotos och inlägg.
 • Stort typsnitts- och grafisk bibliotek där du kan välja så gott som fritt.

Så det jag gör nu för tiden när jag är klar med ett inlägg är att:

 1. Öppna Canva,
 2. Hitta en layout jag gillar och anpassar den till mitt syfte.
 3. Dra in mina egna bilder (eller de jag hittat på Pixabay).
 4. Ändrar texten.
 5. Sparar ned bilden till min dator.

Jobba snabbt med färdigt material eller lär dig något nytt

Hos Canva finns det fullt med gratisbilder, typsnitt och layouter. Alla är inte gratis, för hur skulle då sidan gå runt? Men det finns så mycket gratis, att jag aldrig känt behovet att behöva betala. Webbplatsen har aldrig heller aldrig pushat mig i den riktningen. Därför känner jag att de är värdiga en liten push på min blogg.

Utöver alla färdiga layouter har Canva även en design-skola som skicka ut gratis-tips till din mail med nya idéer om hur du kan använda deras layouter och fonter. Perfekt för oss som ha lite hjälp i att skapa snygg grafik till vår blogg.

Det finns även färdiga layouter med rätt för dig som vill skriva ut din grafik. Det har jag själv aldrig använt men det fungerar nog lika väl det.

Så det var mitt andra bloggtips för egenföretagaren. Har du något tips på hur du får till snygg grafik i bloggen? Lämna gärna en kommentar och dela med dig, så hörs vi om en vecka!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Att skriva texten till den här bloggen är sällan det knepiga, då jag jobbar som skribent och tycker det är roligt. Det knepiga kommer när det är dags att hitta en bild eller skapa en bildlayout som passar inlägget och ser bra ut. Om ni andra företagsbloggare där ute håller med mig, fortsätt läsa så har jag några tips!

Att hitta fint bildmaterial på en budget

Hitta-fina-bilder-till-bloggenMånga av oss som är egenföretagare bloggar idag för att dela med oss av vår kunskap och för att hålla våra webbplatser levande. Om du tycker som jag (och det gissar jag att du gör då du har fortsatt läsa) att det svåra i bloggande är att hitta eller skapa en bild som ser både snygg och professionell, så ut vill jag tipsa om några bildsajter som kan göra ditt bloggande enklare:

 • Pixabay.com
 • Photorack.net
 • Publicdomainpictures.net

Pixabay; min personliga favorit

När jag saknar en bild till ett nyskrivet blogginlägg går jag direkt till Pixabay. Jag har genom tiderna använt många webbplatser som erbjuder gratisbilder. Men kvalitén har ju då också sviktat. Man får ju vad man betalar för eller hur? Dessa tre jag nämnt verkar hålla en hög kvalitet för sina gratisbilder men min personliga favorit är Pixabay.

Visst finns där betalbilder, första raden på varje sökning är från Shutterstock, men där finns också många guldkorn. Bilder som kan användas rakt av eller redigeras och användas tillsammans med färdiga layouter med mitt nästa gratistips för den bloggande företagaren. Läs vidare om det nästa vecka!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail