Om det finns en fråga som jag har svårt svara på, så är det om man ska jobba på helgerna. Jag har kommit fram till många svar som pekar åt båda hållen.

För det finns alltid något att göra, och oftast är det roligt. Men man måste väl ta ledigt ibland också? Eller?

Välj själv om du vill jobba på helgerna

Jobba-på-helgerna-som-egenföretagareFörmodligen handlar det om struktur, precis som mycket annat i en företagares vardag. Att själv välja och vara bekväm med sitt val. Men hur väljer man?

Om du har gjort det du planerat under veckan, så kan du vara ledig på lördag och söndag. Men tänk om du kunde få gjort bara liiite till på lördagen? Eller om du får en riktigt bra idé på söndagen, ska du då vänta till måndag?

Men lämna utbrändheten till dinosaurierna

I slutändan tror jag att det handlar om att veta sina begränsningar, så att man inte bränner ut sig. Att försöka se sig själv som en anställd i sitt eget företag. Och att varje anställd har nog rätt till fritid. Men det kan vara svårt.

Här blir jag påmind om ett bra exempel från en gammal otecknad barnserie, vid namn “Dinosaurier”, som påstod att anledningen till att dinosaurierna började dö ut var att de aldrig fick ledigt från jobbet.

Jo, ärligt talat, de spenderade ett helt avsnitt med att förklara varför det var så viktigt för dinosaurierna att få ledigt minst två veckor om året. Kommer lite av ämnet men det var en bra serie, så vi kanske ska lyssna?

Mitt försök till ledighet

Just nu försöker jag svara på om jag ska jobba på helgen genom att svara på en annan fråga; Kan det vänta till måndag? Finns det tid nog då?

Om svaret blir ja försöker jag vänta, om svaret blir nej, så jobbar jag på helgen och tar kanske ledigt en annan dag.

Hur gör du i ditt företag, och vad är din åsikt om att jobba på helgerna? Skriv gärna en kommentar.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

4 kommentarer på “Jobbar du på helgerna?

 1. Denna söndagen har jag arbetat 🙂 Ännu så länge kan jag inte leva på mitt nystartade företag och då får jag lova att arbeta på både helger och semester eftersom jag då har tiden till det.
  I framtiden hoppas jag att kunna reglera min arbetstid helt efter eget tycke och smak. Då tror jag inte att söndagen är en mer annorlunda dag än de andra 6 dagarna. Då tror jag att jag arbetar tills jag är klar och sedan belönar jag mig med att göra andra roliga saker ett tag tills nästa arbetspass börjar.
  Ha en go kväll!
  Annika

 2. Vad bra att du tar upp denna fråga!
  Jag tror att den är viktig både för oss företagare och den som är anställd.
  Idag kan så mycket jobb göras genom datorn vilket betyder att de flesta i princip kan jobba jämt. Kanske man jobbar över (hemma) för att komma i kapp, för att komma lite längre, fylla upp tiden för annars har man tråkigt eller helt enkelt för att det är så roligt.
  Allt man gör mycket av blir man bra på. Allt man gör mycket och ofta blir också en vana.
  Som med de flesta vanor märker man de eventuellt negativa konsekvenserna först efter ett tag.
  Om de flesta man känner, vänner eller kollegor, också jobbar över, ja, då blir det kollektivt godkänt och svårt att bryta mot.
  Sociala medier är extra tydligt tycker jag. Det går inte att undvika att se hur ens vänner arbetar under alla tider på dygnet och det är ju så enkelt. Att skriva en rad, lägga ut ett foto, läsa lite. Det går att göra i bilen, på tåget, på bryggan och i hängmattan.
  Jag tror att det är naturligt att vara kreativ och att vara produktiv.
  Men vi behöver göra olika saker för att vi ska vara i balans. Både hjärnans och kroppens muskler mår gott av att få använda hela sitt register.
  Så jag tänker som dig, det är okey att jobba även när man är ledig men det är nog väldigt bra att medvetet välja att jobba med något helt annat.
  Nu ska jag äta frukost och sedan gå ut och lyfta, bära, lägga, köra skottkärra, tömma osv. Kanske plocka lite blåbär och svamp.
  Innan jag nästa gång kollar sociala medier eller tänker på kurser och prissättning till hösten.

 3. En riktigt viktig fråga. Jag har alltid jobbat om jag har tyckt att det har varit roligt men tyvärr leder det ofta till problem längre fram om man inte tar en paus då och då.

  Jag skulle säga att en bra utgångspunkt är ens sociala liv. Om du börjar säga nej till att träffa vänner eller att umgås med din partner då är det dags att sätta stopp. Minst ett par gånger i veckan måste man umgås och ha roligt. Om det sker på helgen eller mitt i veckan spelar inte så stor roll, så länge man verkligen ser till att koppla bort arbetet.

 4. Javisst jobbar jag helgerna för det mesta, men jag är också bra på att ta lite pauser här och var under vardagen. Håller dock med om att det behövs lite sammanhängande pauser ibland. Ska försöka få det framöver.
  Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation